Sparringpartner bij een handelsonderneming industriële verbruiksartikelen

Dit familiebedrijf groeide uit zijn jas. De DGA was gewend aan een kleinschaliger organisatie, waar hij alles met overleg aanstuurde. Er werkte veel familie, o.a. mededirecteuren en een zoon als beoogd opvolger. Er was geen RvC. De DGA vroeg Pieter Geelhoedt hem bij te staan in zijn besluitvorming.

De uitdaging

De groei had de resultaten ingehaald: een miljoenenverlies. De waaier van verschillende activiteiten werd vanuit de historie van het bedrijf verklaard. De noodzakelijke strategische focus ontbrak, waardoor er geen zicht was op eventuele synergie. De klant was koning, ook al kostte dat structureel geld. Verkopen stond op de voorgrond. Analyses op klanten werden niet gedaan. De impliciete opdracht voor Pieter was de DGA inzicht te verschaffen, perspectief te bieden en bij te dragen aan de kwaliteit van besluitvorming.
 

De aanpak

Pieter merkte al gauw dat de DGA gevoelig was voor familie-emoties. De DGA erkende dat en stelde vast dat de familiecultuur de ontwikkeling van het bedrijf tegenhield. Pieter ontving alle nodige informatie en besprak de knelpunten in de organisatie. De DGA nam een moedig besluit en bracht het bestuur van alle BV’s samen in een beheer-BV met daarboven een StAK. Hij besprak zijn voornemens met Pieter, waarna een groot aantal veranderingen volgde.

Er volgde een turnaround en er werden enkele directieleden van buitenaf aangetrokken. De DGA twijfelde aan de geschiktheid van zijn zoon als opvolger. Deze bleek zich echter boven verwachting te ontwikkelen. Als buitenstaander kon Pieter zich objectief opstellen en de juiste vragen stellen aan de DGA. Dit leidde tot een vertrouwensbasis voor de zoon. De opvolging kon gerealiseerd worden.
 

Het resultaat

De directieleden uit de familie hadden vrede met de nieuwe situatie. Ze zagen dat de onderneming er veel beter voorstond. De DGA kon de leiding over het bedrijf met een gerust hart aan zijn zoon overlaten.
 

Pieter blikt terug

“Hoe groot moet een vertrouwensband zijn om je tegenover een buitenstaander over je directe familieleden uit te laten? Hoe vaak ik dit ook al heb meegemaakt, het blijft een bijzondere ervaring die respect afdwingt. Het was ook in dit geval fijn om de helpende hand te kunnen bieden. En ook als de emoties hoog oplopen ruggesteun te geven. Het belang van de onderneming, het voortbestaan ervan, stond voorop.

Zeker zo prettig is het te ervaren dat de zoon, met wie ik ook een band had opgebouwd, geschikt blijkt als opvolger. Natuurlijk, als het niet anders kon, zou er iemand van buitenaf aangetrokken zijn. Dat bleek niet nodig. De onderneming koos onder leiding van de opvolger voor een heldere, eenduidige strategie. Het was een plezier om te zien dat hij deze met zijn team in praktijk wist te brengen.”
 

Meer weten?

Wilt u weten hoe we uw bedrijf kunnen ondersteunen en uw uitdagingen aanpakken? Neem dan vrijblijvend contact op voor meer informatie. 

Wilt u meer weten over deze case?