Interim Operations Manager Producent Isolatieplaten

Directie van de werkmaatschappij heeft besloten om de zittende Operations Manager ontslag te verlenen. Geelhoedt & Jansen is gevraagd om als Interim Manager orde op zaken te stellen en op zoek te gaan naar een opvolger.

De uitdaging

Een volledig vastgelopen fabriek met overal voorraden, slechte voorspelbaarheid van de output, onbetrouwbaar machinepark, matige kwaliteit en geen sturing noch focus, is de resultante van onvoldoende operationeel management, langere tijd. Operational Exellence principes vanuit LEAN in de vorm van 5S (na eerste een grote schoonmaak), flow management en sterke focus op OEE en kwaliteit  en de directe dagelijkse sturing hierop heeft tot goede resultaten geleid. Dagelijkse rapportages die helpen om de voortgang zichtbaar te maken hebben de rol overgenomen van HOLDING rapportages.
 

De aanpak

In een bijna stilstaande fabriek is duidelijkheid en sturing een eerste vereist. Begonnen met de hele fabriekshal schoon te maken. Poetsen dus. Daarna productie en voorraden met elkaar in een flowproces gebracht waarmee de voorraden flink konden worden gereduceerd. Minder voorraden geven ruimte en deze ruimte gebruikt om de flow door de gebouwen verder te optimaliseren. Productieprocessen aangepast aan de nieuwe flow. Veel nadruk op “de eerste goed” i.p.v. veel maken en dan maar uitzoeken wat bruikbaar is. Werktijden aangepast aan de nieuwe productiesituatie en de vereiste flexibiliteit. Ploegbezetting op orde gebracht. Ondersteunende diensten zoals Technische Dienst en Engineering in het bedrijfsproces gekoppeld. Targets voor resultaat vastgelegd. Planningsafdeling aangescherpt  op klantenvraag en productiemogelijkheden.
 

Het resultaat

De opdrachtgever omschrijft de resultaten als volgt:

“Je hebt de fabriek in korte tijd veranderd van een vastgelopen, niet efficiënte productieafdeling met gebrek aan leiderschap en structuur, maar een afdeling waarin een duidelijke structuur i. Er is nu sprake van duidelijke sturing en de medewerkers zijn weer enthousiast geworden om mee te denken over volgende verbeterstappen. De efficiëntie en output van de fabriek zijn hierdoor in een stijgende lijn gekomen. Jouw brede bedrijfservaring met een duidelijk hert voor Supply Chain Management en Continuous Improvement , tezamen met je duidelijk en consistente aanpak hebben deze ommezwaai tot een succes gemaakt.
 

Wil Jansen blikt terug

Desinteresse in werk en resultaat bij de medewerkers als gevolg van  gebrek aan leiding was de grootste uitdaging in dit proces van verbeteren. Mensen waren blind voor vuil, rotzooi; het was als vanzelfsprekend. Na de aanschaf van 4 héle grote stofzuigers (eerste week) en stilzetten van machines totdat de productiehal VOORRAAD-vrij was, viel al snel het kwartje: HET MOET ANDERS. Dagelijkse toezicht op output, rapportages op gebied van kwaliteit en prestatie per ploeg, maakten een hoop los. Nadat de ploegleiding weer op orde was, werd e.e.a. als vanzelf opgepakt.

Opvolger is gevonden en heeft iets gekregen waarin de basis-ingrediënten aanwezig zijn voor succes. Het vervolg ligt in zijn handen.
 

Meer weten?

Wilt u weten hoe we uw bedrijf kunnen ondersteunen en uw uitdagingen aanpakken? Neem dan vrijblijvend contact op voor meer informatie en bekijk ook onze diensten.

  • Coachen & Klankborden
  • Project- & Interim-management
  • Advisering & Business planning
  • Verkoop- & marketingoptimalisatie
  • Operational Exellence
  • Familie in bedrijf

Wilt u meer weten over deze case?