Interim bestuurder (RvB-lid/ COO) bij een groothandel in verpakkingen

Dit in snel gegroeide familiebedrijf komt tijdens de crisis in zwaar weer en vraagt Pieter Geelhoedt de Raad van Bestuur te komen versterken. Het bedrijf beschikt over een groot warehouse en eigen vrachtwagenpark.

De uitdaging

De holdingdirectie werd door de DGA gevoerd. Zijn broers voerden directie over enkele dochterbedrijven. Het principe van “de klant is koning” resulteerde in deel- en foutleveringen. Het resultaat holde achteruit. Er was te weinig geld in kas, wat de relatie met leveranciers geen goed deed. Er moest eenheid van besluitvorming komen, een strategische focus en procesoptimalisatie.
 

De aanpak

Pieter overtuigde de RvB de directie op het hoogste niveau te concentreren, nieuw management aan te trekken, randactiviteiten af te stoten en te focussen op handel en logistiek. De nieuwe strategie reeg de kernactiviteiten aaneen. Pieter introduceerde nieuwe marketing en organiseerde supply chain management.

Inmiddels was de bank onrustig geworden. Een probleem, want er was overbruggingsliquiditeit nodig. De bank eiste een herstructureringsplan. De RvB ontwikkelde een operationeel-financieel plan, wat door het  inmiddels aangetreden nieuwe management goed werd opgepakt.
 

Het resultaat

De resultaten uit de operatie herstelden zich en de bank besloot tot extra financiering.
 

Pieter Geelhoedt blikt terug

´Door emotie gedreven, zat de zaak muurvast. Gedreven ondernemers die hun eigen ding deden en het hogere belang niet zagen. De DGA verzette fantastisch werk door zijn kracht als “familie primus inter pares” maximaal te benutten. De RvB had zijn werk niet kunnen doen als de geest niet in de fles was gestopt.

Het zittend management was druk met veenbrandjes blussen. De medewerkers waren in hoge mate loyaal. Door de RvB veranderde er echt wat. Soms twee stappen vooruit, en één achteruit. Niet alles lukte meteen. Inmiddels staat de opvolger aan het roer. Hij is succesvol en doet het op zijn eigen manier; zonder RvB.
 

Meer weten?

Wilt u weten hoe we uw bedrijf kunnen ondersteunen en uw uitdagingen aanpakken? Neem dan vrijblijvend contact op voor meer informatie. 

Wilt u meer weten over deze case?