Adviseur bij een import/handelsbedrijf promotie- & geschenkartikelen

Dit jonge bedrijf met een ervaren ondernemer aan het roer schakelde Geelhoedt & Jansen in voor het maken van een businessplan om groeikapitaal aan te trekken.

De uitdaging

De ondernemer was gestart met kerstgeschenken; een solide, maar sterk seizoensgebonden business. Hij was ervaren in de markt van relatiegeschenken en had tal van leveranciersrelaties in China. Hij zag niettemin volop kansen om jaarrond omzet te draaien. Er was echter veel concurrentie in deze markt, en dus had hij een onderscheidende commerciële propositie nodig als basis voor het businessplan.
 

De aanpak

Pieter Geelhoedt besprak de klantwaarde van promotie- & relatiegeschenken met de ondernemer. Deze kwam uit op klantenbinder/klantentrekker. Pieter werkte een concept uit met de titel “verkoopbevordering” en splitste de propositie uit naar doelgroep (o.a. supermarkten en grote concerns).

Een sterke USP was dat de artikelen trendy waren, en samen met de klant werden ontworpen. Het bedrijf dacht tevens actief (en betaald) mee met reclame/PR-campagnes. Vervolgens werden de artikelen in China in productie genomen. De logistieke keten was in handen van het bedrijf.
 

Het resultaat

Het marketingconcept sloeg direct aan. De omzet nam met goede marges in hoog tempo toe. De stille maanden werden druk, wat zorgde voor een goede kostendekking. De bank verleende de financiering.
 

Pieter Geelhoedt blikt terug

“Er werden unieke ontwerpen gerealiseerd. De samenwerking met de klanten bleek zo’n succes dat de verkoop van de artikelen er eigenlijk automatische uit voortvloeide. Ondanks de verdringingsmarkt wist het bedrijf nette prijzen te realiseren.

Toch ging het fout. Een te late bestelling werd in opdracht genomen. De levering vanuit China was te laat en de supermarkt claimde schade. De bank weigerde die te financieren. Het bedrijf ging failliet. De bank werd naderhand veroordeeld tot het betalen van een schadeclaim. Het bedrijf werd met dat geld opnieuw gestart.”
 

Meer weten?

Wilt u weten hoe we uw bedrijf kunnen ondersteunen en uw uitdagingen aanpakken? Neem dan vrijblijvend contact op voor meer informatie.

Wilt u meer weten over deze case?