Adviseur bij een fabrikant van metaalproducten voor de bouw

De opdracht van dit familiebedrijf aan Geelhoedt & Jansen was procesbegeleiding met betrekking tot de mogelijke eventuele verkoop van de onderneming. De eventuele koper was een Europese distributeur van bouwmaterialen. Een unieke kans daar de distributeur de koop zelf had gesuggereerd.

De uitdaging

Het bedrijf realiseerde jaar in jaar uit hoge winstcijfers. De distributeur was een van de allergrootste klanten. Het waren de hoogtijdagen vóór de economische crisis. De DGA zei alleen te willen verkopen bij een hoge prijs. Er waren immers patenten. Toch bleef hij twijfelen. Hoewel zijn zoon een bedrijfskundige studie deed, had DGA geen zekerheid of hij wel zin had en wel geschikt was.
 

De aanpak

Pieter Geelhoedt bevroeg de DGA. Als hij voor de mogelijkheid van opvolging zou kiezen, zou de distributeur naar een andere partij op zoek kunnen gaan. Hiermee zou een strategische klant verloren gaan. Bovendien bleef de opvolging onzeker. Het was voor de DGA duidelijk: alleen verkoop bij een uiterst aantrekkelijke prijs.

Pieter liet een waardebepaling uitvoeren. Desondanks had DGA een hoger bedrag voor ogen. Hij besloot niet te verkopen. Dan, onverwacht, verkocht de distributeur zijn activiteit aan een concurrent die geen binding met het bedrijf had. De inkoop werd gespreid. Vervolgens brak de crisis uit. De omzet viel ruim 40% terug.
 

Het resultaat

De DGA had geen spijt van zijn besluit. Hij nam het risico omdat hij zijn zoon de kans op opvolging niet wilde onthouden. De winst was ook na omzetdaling nog altijd aantrekkelijk. De zoon zit inmiddels in de directie. En ook met de omzet gaat het weer opwaarts.
 

Pieter blikt terug

“Een prachtbedrijf met een bevlogen directeur waar de handelsgeest van afstraalde. Dat enthousiasme kreeg de overhand bij de verkoopprijs van de onderneming die hij in gedachte had. Zoals ik wel vaker heb gezien als de waardebepaling wat tegenvalt, worden de argumenten voor een hogere prijs als vanzelf geboren.

Als adviseur moet je objectief blijven, ook als het tegenvalt. En, in dit geval moest ik op de risico’s wijzen als hij de onderneming niet zou verkopen. Het was een traject waarin de DGA geleidelijk objectiever werd. Hij kon een rationeel besluit nemen.

Persoonlijk vind ik het belangrijk dat hij een realistisch gevoel heeft gekregen voor de financiële waarde van zijn bedrijf. En nog belangrijker, gevoel voor de emotionele waarde. Hij had het bedrijf ooit van zijn vader overgenomen; zijn zoon zal het waarschijnlijk nu van hem gaan overnemen.”
 

Meer weten?

Wilt u weten hoe we uw bedrijf kunnen ondersteunen en uw uitdagingen aanpakken? Neem dan vrijblijvend contact op voor meer informatie.

Wilt u meer weten over deze case?